Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
2.6.2006 / LF
Jordbrukspolitiken är säkrad till år 2013
Enligt EU-kommissionens visioner planeras inga dramatiska jordbruksreformer före år 2013. Men därefter kan vad som helst hända. Det framgick vid en öppen paneldiskussion i anslutning till veckoslutets jordbruksministermöte i Österrike.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boels ställföreträdande kabinettschef Klaus-Dieter Borchardt planerar EU-kommissionen inga större förändringar under den nya budgetperioden fram till år 2013. Han bekräftade att interventionssystemet för spannmål måste ses över på grund av de överfulla lagren i Ungern och grannländerna.
Borchardt förnekade emellertid att kommissionen skulle ha planer på att avveckla spannmålsinterventionen. Systemet måste organiseras om för att bli flexiblare, men interventionen som sådan ska bli kvar.
Borchardt varnade emellertid för stora förändringar efter år 2013 då EU får en ny budgetplan. De nuvarande marknadsordningarna löper ut och Europas jordbrukare måste exportera utan stöd. Överskottsproduktion är också tabu.
- Vi måste ha goda lösningar att visa upp före det, sade Borchardt och lyfte fram programmen för landsbygdens utveckling som exempel på en framgångsrik politik.
Paneldeltagarna var eniga om att EU-jordbruket mer eller mindre frivilligt är på väg mot en avreglering. Mot denna bakgrund är det synnerligen viktigt att stärka programmen för landsbygdens utveckling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab