Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
2.6.2006 / LF
Radikal EU-reform rensar ut vinodlingar
EU-kommissionen föreslår en radikal kur för den europeiska vinodlingen. I ett preliminärt förslag till vinreform vill kommissionen ta 500.000 hektar vinodlingar ur produktion för att bekämpa överskottsproblemet. Det motsvarar 15 procent av odlingsytan i EU. Den förestående vinreformen diskuterades vid jordbruksministrarnas informella möte i Österrike under veckoslutet.
Vinproduktionen är en av de sista jordbrukssektorerna i EU som står i tur att reformeras. I motsats till sockerreformen föranleds vinreformen av problem på EU:s inre marknad. Reformen är helt enkelt nödvändig för att göra slut på det enorma vinöverskottet i EU.
Enligt ett preliminärt förslag från kommissionen ska EU över en period av fem år betala premier för att stimulera uttag av vinodlingar ur produktionen. Avsikten är att lägga ned produktionen på upp till 500.000 hektar av totalt 3,5 miljoner hektar vinodlingar i EU-15. Kostnaden kalkyleras till 2,5 miljarder euro.
För att göra överproduktionen mindre attraktiv, vill kommissionen också stryka krisdestilleringen, som är ett omdiskuterat interventionsverktyg inom vinodlingen.
Vinodlarna får kompensation ur EU-kassan om de lämnar sitt vin för destillering till teknisk sprit. Destilleringen kostar EU nästan 500 miljoner euro årligen. Det motsvarar 40 procent av budgeten för vinsektorn.
Reformförslaget ska officiellt läggas fram i juni. Därefter ska medlemsländerna mangla texten under det finländska ordförandeskapet under hösten. Den slutliga texten vill kommissionen presentera senast i början av nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab