Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
29.12.2005 / NSP
Utlåtande om arbetsgruppens förslag till skötselplan

                                                                                                             UTLÅTANDE

 

 

Miljöministeriet

PB 35

00023 STATSRÅDET

 

 

 

UTLÅTANDE OM SKÖTSELPLAN FÖR STAMMEN AV STORSKARV

 

Miljöministeriet har begärt utlåtande om den skötselplan för stammen av storskarv som uppgjorts av en storskarvsarbetsgrupp tillsatt av miljöministeriet den 29.3.2004. Arbetsgruppen hade i uppgift att utreda hurdana och hur stora storskarvens inverkan kan vara på fiskbestånden och övrig havsnatur samt fisket. Arbetsgruppen skulle även utreda de situationer, samt hur och när man ingriper i storskarvsstammen och de medel som då kan använda sig av. Arbetsgruppens medlemmar Kim Jordas (Finlands yrkesfiskarförbund), Asko Niemi (MTK) och Helena Ålgars (SLC) har bifogat sin avvikande åsikt till skötselplanen.

 

Nylands svenska producentförbund NSP r.f. har tagit del av arbetsgruppens förslag till skötselplan. Vi konstaterar att storskarvarnas antal har ökat snabbt under de senaste åren inom NSP:s verksamhetsområde. De kraftigt växande populationerna har redan förorsakat problem, som lokalt har varit betydande. Bl.a. i delar av Ekenäs skärgård utgör storskarven ett hot mot fisket och skärgårdsmiljön.

 

NSP omfattar den avvikande åsikten som bifogats skötselplanen för stammen av storskarv, där man betonar behovet av omedelbara åtgärder för att lösa de lokala problem som storskarvspopulationen förorsakar.

 

Stammen av storskarv är redan synnerligen livskraftig och fortsätter att öka explosionsartat. Då storskarven saknar direkta naturliga fiender är det nu viktigt att genast aktivt vidta åtgärder för att förhindra en okontrollerad ökning och spridning av stammen och de skadeverkningar storskarven förorsakar. De fiskare, vatten- och markägare samt eventuella övriga intressenter som trots allt råkar ut för skadeverkningar bör få ersättningar för de skador storskarven förorsakar.

 

Med beaktande av de stora skador som en ökad storskarvspopulation medför är det motiverat att satsa mera på forskning i storskarvens beteende och miljöpåverkan. Aktuella forskningsområden är till exempel skarvens effekt på fiskebestånd och skärgårdsmiljön, häckningsbiologi och påverkan av miljögift på fåglarna. Brist på forskning får inte utgöra ett hinder för åtgärder för att förhindra storskarvens påtagliga skadeverkningar.

 

I övrigt anser vi att det är bra att en skötselplan, med åtgärdsförslag för att minska på de lokala problemen förorsakade av storskarven, har uppgjorts.

 

 

NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.                                                                                                                                                                                   

 

 

 

Bjarne Westerlund                                                           

Verksamhetsledare                                                          

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab