Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
29.12.2005 15:24:40 / Agrolink
Vårdplanen för Finlands vargstam färdig

Vårdplanen beskriver de åtgärder som jord- och skogsbruksministeriet kommer att vidta för vård av vargstammen och för lösning av konfliktsituationer kring vargfrågor. Vårdplanen för vargstammen är den första av de vårdplaner för enskilda viltarter som just nu bereds vid jord- och skogsbruksministeriet.

Vårdplanen bygger på internationella direktiv och i planen beaktas Finlands internationella skyldigheter i fråga om vård av vargstammen. Under de olika faserna av arbetet konsulterades på ett brett plan lokala invånare, regionala aktörer och nationella intressegrupper.

Vårdplanen för Finlands vargstam är tvådelad. Den första delen presenterar bakgrunden till jord- och skogsbruksministeriets vargpolitik. Den beskriver vargens biologi och vargstammens tillstånd samt jämför de centrala delarna i Finlands situation med internationella forskningsresultat. Därtill handlar den första delen bland annat om nationell lagstiftning, internationella skyldigheter och samarbetsformer, ekonomisk skada orsakad av vargar, vargens och människans gemensamma historia, tidigare mål för vargstammens vård och genomförd vård av stammen. Vidare innehåller den första delen forskningsmaterial som baserar sig på samrådsförfarande och som hör nära ihop med planens åtgärdsdel, d.v.s. den egentliga vårdplanen.

Åtgärdsdelen presenterar grundläggande riktlinjer som baserar sig på vargens biologi och sådana som anses socioekonomiskt viktiga. Genom att genomföra dessa principer fortsätter jord- och skogsbruksministeriet vargstammens systematiska vård. Det grundläggande målet för vargstammens vård är att bevara stammens gynnsamma skyddsnivå. Detta nås genom olika åtgärdshelheter. Det föreslås åtgärder som bl.a. rör vård av varg på regionnivå, förebyggande av skador och deras kostnader, ersättning av skador, undantag från skyddet av varg, uppföljning av vargstammen, forskning och dess utveckling, rådgivning, information, övervakning av jakt och samarbete mellan olika instanser.

I september 2005 väckte Europeiska gemenskapernas kommission talan mot Finland om skötseln av vargfrågor. Finland gav sitt svar 7.12.2005 och invände mot påståendet. Vårdplanen påvisar för sin del för kommissionen hur Finland tänker ta hand om vargpolitiken.

Vårdplanen för Finlands vargstam (på finska) (Vårdplanen publiceras som en tryckt rapport också på svenska i jord- och skogsbruksministeriets publikationsserie i början av år 2006.)

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab