Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.12.2005 / LF
Växthusodlarna oroade över stigande energipriser
De österbottniska växthusodlarna är oroade över den ekonomiska situationen inom näringen. Olje- och elpriserna har ökat kraftigt under året och medfört att energikostnaderna pressar lönsamheten inom branschen, eftersom de ökade kostnaderna inte kunnat överföras på produktpriserna. Trots att kostnaderna stigit är de priser som odlarna får för sina tomater och gurkor i genomsnitt mer än en tredjedel under de priser som rådde när Finland anslöt sig till EU.
Vid de österbottniska växthusodlarnas representantskapsmöte i Vasa i lördags konstaterades att en förutsättning för en fortsatt inhemsk odling av växthusgrönsaker är att odlarna får ersättning för sina kostnader och en skälig timpenning för sitt arbete. Det är inte fallet i dag då odlarnas andel av slutpriset minskat och handelns andel stigit samtidigt som importen utifrån ökar.
Odlarna vädjar till konsumenterna att när de gör sina uppköp i butikerna skall välja de inhemska produkterna och därmed bidra till att slå vakt om en egen finländsk odling producerad utgående från det finländska samhällets etik och stränga odlingskrav.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab