Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2005 / LF
Skördeskadeersättningarna är små i höst
Skördeskadedelegationen har slagit fast årets skördeskadeersättningar, som uppgår till knappt en miljon euro. Totalt kommer ersättningar att betalas till 332 gårdar. Efter att självrisken har beaktats så ersätts 90 procent av den beräknade skadan, enligt samma princip som använts tidigare år.
SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som är medlem i Skördeskadedelegationen, säger att årets skördeskador varit mycket lokala och har främst berott på störtregn efter vårsådden. En del vinbärsodlingar har också råkat för skador av den omfattning att de berättigade till ersättning.
- I viss mån har man i år ännu märkt av de strukturskador som uppstod under senaste höst, säger Ginström.
Senaste år var ersättningarna för skördeskador närmare 20 miljoner euro. Det årliga budgetanslaget har rört sig kring 3,4 miljoner euro, vilket gjorde att en hel del extra finansiering då behövdes. Dels tillkom medel i form av extra budgetanslag, men jord- och skogsbruksministeriet var dessutom tvunget att använda en del av de budgetmedel som var reserverade för i år för att täcka fjolårets skador.
Men trots att ministeriet senaste år tärde på årets anslag så räcker budgetmedlen till för årets skördeskadeersättningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab