Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
20.12.2005 / SLC
PM om WTO-förhandlingarna

 

Alla former av exportstöd avskaffas till slutet av 2013

 

Vid ministermötet i Hong Kong enades parterna om en deklaration som låser fast de framsteg som gjorts i WTO-förhandlingarna sedan ramverket beslutades i juli 2004. Besluten berör jordbrukets marknadstillträde, interna jordbruksstöd och exportkonkurrensen. Alla former av exportstöd skall vara avskaffade till slutet av 2013. Gällande jordbrukets marknadstillträde och de interna jordbruksstöden var besluten inte lika tydliga och man beslöt att mer detaljerade bestämmelser skall vara klara till den 30 april 2006 och utkast till detaljerade bindningslistor för tullarna senast den 31 juli 2006.

 

Jordbrukets marknadstillträde

 

Tullarna skall delas in i fyra band eller grupper. Desto högre tull en produkt har desto mera måste den skäras ner. Däremot är det inte sagt var gränserna skall gå mellan de olika banden och hur stora tullsänkningarna skall vara i de olika banden. WTO medlemsländerna har möjlighet att utse sk. känsliga produkter där tullnedskärningen är mindre.

 

Interna stöd

 

Både totala handelsstörande stöd och stöden i den gula boxen (de mest handelsstörande stöden) skall delas i tre band eller grupper. Stöden i den högsta gruppen skall beskäras mest. EU hamnar ensamt i den högsta gruppen, medan Japan och USA hamnar i det nästhögsta. Alla andra länder hamnar i den tredje gruppen. Hur stora sänkningarna skall vara är inte klart än.

 

Exportkonkurrens

 

Alla former av exportstöd skall vara avskaffade till 2013. Enligt ministrarnas beslut skall en väsentlig del av neddragningen göras under den första halvan av perioden. Senast till slutet av april nästa år skall man uppgöra regler för exportkrediter, livsmedelsbistånd och statshandelsföretagens exportmonopol för att förhindra att man kringgår reglerna på annat sätt. Även avtalets övriga delar skall vara klara då.

 

Enligt forskningsanstalterna i Finland är t ex. avskaffandet av exportstödet för mjölkprodukter ett större problem för Finland än för övriga EU-medlemsländer. Mjölkproducenternas inkomster skulle sjunka mera än i övriga medlemsländer. Avskaffandet av exportstöden skulle också sluta exporten av finländska havre utanför EU. Finland har erhållit exportstöd främst för export av mjölkprodukter till Ryssland och havre till USA.

rikard.korkman@slc.fi

Mera bakgrundsinformation på svenska om WTO förhandlingarna hittar du t ex på följande länk:

http://www.sjv.se/


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab