Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
16.12.2005 / LF
EU-ledare försöker enas om långtidsbudget
EU:s regeringschefer försöker nå en lösning om den omtvistade långtidsbudgeten vid veckans toppmöte i Bryssel. EU-ordföranden Storbritannien lade före mötet fram ett nytt kompromissförslag för att lindra protesterna efter det förra budet.
Enligt förslaget växer den totala budgeten med 2,5 miljarder euro över hela budgetperioden 2007-2013. Slutsumman är 849,3 miljarder euro.
Några väsentliga förändringar i Storbritanniens omtvistade medlemsrabatt kommer britterna inte med. Därmed är det bäddat för verkligt hårda förhandlingar under toppmötet.
Britterna har emellertid stannat för en mindra drastisk sänkning av stöden till landsbygdsutveckling, jämfört med det förra förslaget. För Österrike, Finland, Irland, Sverige och Portugal reserveras ett extra belopp på 450 miljoner euro under denna titel.
Dessutom föreslår Storbritannien höjda belopp för strukturfonderna, vilket kommer bland annat Spanien tillgodo. Britterna vill också lindra protesterna från de nya EU-länderna genom mer stöd till regionerna i bland annat Tjeckien, Polen, Ungern, Estland och Litauen. Trots påökningarna förblir anslagen för strukturstöden lägre än i Luxemburgs budgetförslag som förkastades i somras.
I en första kommentar på onsdagen ansåg statsminister Matti Vanhanen att det förnyade budgetförslaget är något förmånligare för Finland, och ett steg i rätt riktning.
Förslaget kritiserades emellertid häftigt inför EU-parlamentet av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som betecknade budgeten som provokativ. Kritik kom också från europarlamentarikern Reimer Böge, som är ansvarig för parlamentets berättelse om långtidsbudgeten. EU-parlamentet har medbestämmanderätt när det gäller långtidsbudgeten. Frankrike och Polen riktade inför toppmötet häftig kritik mot förslaget, som betecknades som oacceptabelt. Andra länder uttryckte mer nyanserad kritik.
EU-toppmötet pågår torsdag och fredag i Bryssel. Trots svåra förhandlingar är trycket på en uppgörelse stor. Ett nytt sammanbrott efter sommarens skandalmöte i Luxemburg vore inte bra för EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab