Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.12.2005 / LF
ÖSP diskuterade EU-budgeten på höstmötet
De sänkningar av anslaget till landsbygdsutveckling inom EU som föreslagits är alltför stora för att de skall kunna accepteras av Finland. Luxemburg föreslog i juni att anslaget skall sänkas till 74 miljarder euro. Det beloppet godkändes inte av Finland. Nu har ordförandelandet Storbritannien gått ännu längre och talar för en sänkning till 66 miljarder euro. Den här kommentaren framförde statssekreterare Pekka Pesonen från jord- och skogsbruksministeriet på ÖSP:s höstmöte på måndagen.
Pesonen redovisade en del uppgifter som hänför sig förhandlingarna kring EU:s nya budgetperiod 2007-2013.
- Storbritannien föreslår att den totala EU-budgeten för perioden skärs ned ordentligt. Största delen av nedskärningen drabbar jordbruket och landsbygden. En del av landsbygdspengarna skall reserveras för de nya medlemsländer som eventuellt är på kommande 2007, det vill säga Bulgarien och Rumänien.
ÖSP:s hedersordförande Håkan Malm efterlyste kontinuitet i jordbruket. - Kan inte de aktiva eller de blivande jordbrukarna få leva och verka i ett par-tre år utan nya direktiv, undrade han.
Till det svarade Pesonen så här:
- Stödnivån är ganska samma från år till år under en stödperiod. Men strukturen inom stödpaktet och profilen på stödet kan ändras. En del kan få nytta av förändringarna, andra kan förlora. Det är därför viktigt för alla, men speciellt för de unga, att vara medvetna om en viss risk för stödförändringar. Man måste kalkylera med att den totala stödsumman kan förändras.
På själva mötet tog Pekka Pesonen inte ställning till en eventuell gradering av stödet beroende på hur omfattande produktionen är på gården. På den presskonferens som hölls i kaffepausen uttryckte sig Pesonen så här:
- Storleken är en sak som nog kommer att börja beaktas i något skede. Det kan bli fråga om att fastställa vissa nivåer på stödet. Var gränsen kan tänkas gå vill jag inte säga i dag. Inom svinproduktionen kan det till exempel bli fråga om att man får ett visst stödbelopp för de 50 första suggorna, men ett helt annat för de 50 sista.
Mats Nylund fick på höstmötet förnyat förtroende som ordförande och omval blev det också för viceordföranden Bo Storsjös del. De styrelseledamöter som var i tur att avgå, Johanna Nyman och Henry Nyman, blev omvalda för en ny treårsperiod. Återval blev det också för deras suppleanter Eivor Finne och John Lidman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab