Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.12.2005 / LF
Nyland satsar på mångsidigt lantbruk
Det nya landsbygdsprogrammet som omfattar Nylands TE-centrals område för perioden 2007-2013 är färdigt. Enligt programmet skall prioritet ges åt de gårdar som satsar på mångsidighet. En målsättning för programmet är att öka aktiviteten inom bioenergi och underleverantörssektorn.
Däremot är finansieringen en hotbild. Enligt TE-centralens chef Hannu Paju är det ganska troligt att budgetmedlen skärs ner. I värsta fall skärs finansieringen ner till bara hälften av de 30 miljoner euro som slutsumman i det nya landsbygdsprogrammet ligger på. Allt beror i sista hand på vilka överenskommelser som görs på toppnivå om EU:s budgetramar. Men det finns en plan B för att hantera situationen även om finansieringen skulle krympa. Stödet till lantbruksföretagarna inom viktiga jordbrukskommuner tryggas i första hand.
Enligt det nya landsbygdsprogrammet skall en större andel av medlen satsas på företagsstöd. Det gäller bland annat så kallade mikroföretag med färre än tio anställda. I dagens läge står den företagstypen utanför TE-centralens stödsystem. Med pengar från handels- och industriministeriet stöds i dagens läge närmast exportinriktade projekt, medan landsbygdsavdelningens pengar styrs till företagsverksamhet i nära anslutning till jordbruket.
De regionala landsbygdsprogrammen från hela landet har lämnats in till jord- och skogsbruksministeriet i mitten av december. Ministeriet kommer att analysera innehållet under vintern och väntas ge respons i mitten av april.
Hannu Paju hoppas på att det nya landsbygdsprogrammet skall kunna tas i bruk genast i början av år 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab