Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
16.12.2005 / LF
Reglerna för kopplat EU-stöd är klara
Från och med nästa år kommer en rad grödor samt dikor och köttnöt att få ett skilt produktionsbidrag som betalas av EU. Det är inte fråga om några nya stödpengar utan en andel av CAP-stödet som lämnas utanför det frikopplade gårdsstödet och istället betalas som ett produktionsbundet direkt stöd. Vid CAP-reformen gavs en möjlighet för medlemsländerna att betala 10 procent av CAP-stödet i form av ett dylikt stöd. Statsrådet godkände senaste veckas torsdag en stödförordning i vilken de maximala stödsummarna per producerad enhet fastslås.
Stödet kan beviljas för odling av höstråg, höstvete, rågvete, höstraps och -rybs, vårraps och -rybs, solrosor, sojaböna, ärter, bondböna, sötlupin, oljelin, spånadslin och fiberhampa. Produktionsbidraget kan högst vara 50 euro per hektar, men om den totala reserverade stödsumman på 5,8 miljoner euro överstigs, så skärs stödbeloppet per hektar ner.
För att få stöd måste arealen av de stödberättigande grödorna uppgå till minst 15 procent av åkerarealen. En enskild gröda kan utgöra högst 50 procent av den totala åkerarealen.
För dikor kan ett produktionsbidrag på högst 200 euro per år betalas. Det reserverade stödbeloppet uppgår till 7,0 miljoner euro, vilket med nuvarande antal dikor innebär att det stöd som i praktiken betalas ut blir lägre än 200 euro per djur.
För tjurar och kvigor kan ett stöd på högst 80 euro per slaktat djur betalas. Det reserverade stödbeloppet uppgår till 3,1 miljoner euro. För att få produktionsbidraget för tjurar krävs bland annat att slaktvikten är över 330 kilogram. För kvigorna måste slaktvikten vara minst 210 kilogram.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab