Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
9.12.2005 / LF
Landsbygden får lite mer pengar i nästa års budget
Det ser ut som om landsbygden får några miljoner euro till i budgeten för nästa år, detta efter förhandlingar mellan regeringspartierna och efter att innehållet har behandlats i finansutskottet. Nu i dag fredag torde finansutskottet hålla en presskonferens om budgetförslaget för nästa år.
Som det ser ut i skrivande stund borde medlen för skogsförbättring drygas ut med cirka tre miljoner euro. I årets budget har cirka 63,4 miljoner reserverats, medan regeringen i sin budgetproposition för nästa år hade reserverat 59,88 miljoner. I en "skuggbudget" från i somras föreslog jord- och skogsbruksministeriet i alla fall knappt 62 miljoner.
Även rådgivningen och 4H-verksamheten får tilläggspengar. Här liknar situationen med andra ord ganska långt den vi hade i fjol, då anslaget till rådgivningen hade beskurits i beredningen av budgeten, varefter det kom till lite medel efter regeringens budgetria. Senare beslöt riksdagen om ytterligare medel.
Även inom de andra ministeriernas förvaltningsområden torde det bli mera pengar på vissa poster som har speciell relevans för landsbygden. Det gäller till exempel bidraget till enskilda vägar, som torde drygas ut med ett par miljoner.
Stödet till kollektivtrafiken torde få mellan sex och sju miljoner till, medan regeringens förslag gick på knappt 91,7 miljoner sammanlagt.
Fartygstrafiken i skärgården torde få ytterligare 300.000 euro, medan regeringen i sin proposition hade reserverat 8,7 miljoner euro. Tillägget skulle närmast gynna fartygstrafiken längs Finska vikens kust.
Sammanlagt har riksdagens finansutskott lagt till knappt 50 miljoner i budgeten varav trafikanslagen står för hälften.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab