Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
9.12.2005 / LF
CAP-arealen överskrids också i år
CAP-arealen har överskridits också i år, den här gången med drygt 6,5 procent, det vill säga 97.556 hektar. Det är lite mindre än i fjol då överskridningen var knappt 6,7 procent.
Överskridningen av CAP-ensilagearealen på 200.000 hektar har däremot fortsatt att öka: i år var överskridningen hela 88.331 hektar, det vill säga mer än 30,6 procent.
CAP-stödet betalas bara för basarealen på 1,39 miljoner hektar, och CAP-ensilagestödet bara för ensilagearealen. Det betyder att hektarstödet minskar med den andel som överskridningen motsvarar. CAP-stödet minskar alltså med cirka 6,5 procent och CAP-ensilagestödet med cirka 30,6 procent per hektar.
Därtill ska man beakta den så kallade moduleringen, det vill säga den stegvisa minskningen av det egentliga CAP-stödet, som har trätt i kraft i år med en minskning på tre procent. Nästa år är minskningen fyra procent och därefter fem procent årligen.
CAP-arealstödet borde utbetalas till gårdarna riktigt i dagarna.
Nästa år talar man inte länge om överskridning av CAP-arealen, eftersom hela åkerarealen kommer att ingå i det enhetliga stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab