Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
9.12.2005 / LF
EU-länderna går emot britternas budgetförslag
Det brittiska ordförandeskapets nya förslag till EU:s långtidsbudget går inte hem hos EU-regeringarna. Britternas avsikt att skära i stöden till de nya medlemsländerna och landsbygdens utveckling avvisas på bred front.
Förslaget går ut på att EU-budgeten för perioden 2007-2013 balanserar på 847 miljarder euro, motsvarande 1,03 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalprodukt.
Det är en lindring för EU:s nettobetalande länder jämfört med det förkastade Luxemburg-förslaget på 1,06 procent. Länderna har krävt en procent av BNP.
Storbritannien vill behålla största delen av sin kontroversiella medlemsrabatt. Enligt britternas åsikt ska EU i första hand spara på de nya medlemsländernas bekostnad. Dessutom vill man stryka kraftigt i programmen för landsbygden.
I sitt ursprungliga förslag hade EU-kommissionen reserverat 88 miljarder euro för landsbygdens utveckling. I juni föreslog Luxemburg en sänkning till 74 miljarder euro. Nu vill EU-ordföranden Tony Blair skära ner anslaget till 66 miljarder euro.
För att inte tära på landsbygdspolitiken alltför mycket, föreslår britterna en en frivillig modulering av jordbrukspolitikens direktstöd med 20 procent. Omfördelningen skulle emellertid inte få kompletteras med nationella tilläggsstöd.
Utgifterna för jordbrukets marknadsordningar förblir däremot oberörda. Tony Blair har därmed valt att respektera den fastslagna budgetöverenskommelsen för jordbruket.
Britterna vill emellertid finansiera utgifterna för Bulgariens och Rumäniens jordbruk, åtta miljarder euro, inom ramen för det fastslagna utgiftstaket.
Tidigare förslag har utgått från en delfinansiering. Det brittiska förslaget skulle i praktiken skära två miljarder euro från marknadsordningarna.
Britterna förutsätter därutöver betydande nedskärningar inom intervention, exportstöd och direktstöd efter år 2014. En CAP-översyn är inplanerad år 2008.
EU:s regeringschefer ska göra ett försök att nå enighet om långtidsförslaget vid toppmötet om en vecka. Men EU-ländernas reaktioner på förslaget är bittert kritiska och förhoppningarna om en kompromiss minskar för varje dag.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso betecknar förslaget som orealistiskt och oacceptabelt. Både Tyskland och Frankrike har uppmanat britterna att lägga fram nya förslag.
Den finländska regeringen kritiserar strykningarna i bidragen till landsbygdens utveckling. Man är inte heller nöjd med behandlingen av region- och strukturstöden.
De nya EU-länderna protesterar häftigt och beskyller britterna för bristande solidaritet. Spaniens ekonomiminister betecknade förslaget som utmärkt - för Storbritannien.
EU:s utrikesministrar manglade förslaget på onsdagen utan resultat. Den brittiske utrikesministern Jack Straw aviserade fortsatta förhandlingar men konstaterade att spelrummet är ytterst begränsat. Efter onsdagens möte betecknade Frankrikes utrikesminister Philippe Douste-Blazy Storbritanniens situation i EU som isolerad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab