Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
9.12.2005 / LF
Små förväntningar inför WTO-konferensen
Nästa vecka arrangeras den stora WTO-ministerkonferensen i Hongkong men förväntningarna är nedskruvade. Ett vagt diskussionsunderlag och en lång förteckning över konflikter mellan industri- och utvecklingsländer ger inte stort hopp om resultat.
Förberedelserna för mötet är redan avslutade. Generalrådet har accepterat en andra version av generaldirektör Pascal Lamys test som diskussionsunderlag för ministerkonferensen.
Den konturlösa första versionen måste ytterligare trubbas av för att inte stöta alltför många. Enligt rutinerade WTO-diplomater stampar förhandlingarna i Doha-rundan på en nivå som egentligen borde ha passerats för två år sedan.
I princip är parterna eniga om att nya lösningar för u-länderna måste hittas för att få igång samtalen. Senaste veckoslut lyckades man i Genève röja undan de värsta hindren för att säkra u-länderna en förbättrad läkemedelsförsörjning.
Sämre ser det ut inom marknadstillträdet för de fattigaste länderna. USA har låtit förstå att man kunde följa det europeiska "allt-utom-vapen"-initiativet och avveckla gränsskyddet gentemot de fattiga länderna.
I diskussionerna om konkreta eftergifter tenderar amerikanerna emellertid att lyfta fram nya undantag för enskilda produkter som kunde utmana hemmamarknaden.
De västafrikanska länderna kräver ett slut på subventionerna för bomullsodlingen, i synnerhet i USA. Samtidigt har EU hamnat i skottgluggen till följd av de nya importreglerna för bananer.
EU vill försöka bryta sin isolation med ett utvecklingspaket för de fattigaste länderna. Man vill erbjuda ett marknadstillträde som går utöver de tidigare paketen. Men å andra sidan får länderna redan nu exportera de flesta av sina produkter tullfritt till EU.
EU:s handelskommissionär Peter Mandelson vill öka trycket på Brasilien för att undvika ett misslyckande i Doha-rundan. Brasilien har inte rätt att vänta sig nya eftergifter av EU inom jordbruket, så länge man inte kommer med motbud på andra områden, säger Mandelson.
Han räknar inte med ett genombrott i Hongkong. Men parterna måste åtminstone klubba av de uppnådda resultaten. Enligt Mandelson borde en uppföljande ministerkonferens hållas i början av 2006, då utsikterna kanske ser ljusare ut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab