Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
2.12.2005 / LF
SLC-fullmäktige godkände nationella stödet
SLC:s förbundsfullmäktige godkände i går torsdag det nationella stödpaketet för nästa år, fastän det inte skedde med någon större entusiasm. Eller som Svante Käcko från ÖSP uttryckte stämningarna:
– Jag vet inte om det finns så mycket mer att säga om det här, vi får väl ta emot det.
Kristian Westerholm, NSP önskade en sorts lägesanalys av sockerbetsodlingen nästa år och några förslag om hur det nationella stödet, som vi har fått lov att betala, ska utformas. Han ansåg vidare att det brådskar med förhandlingarna om ett branschavtal.
– Det viktiga är att vi har en bild av läget när vi ska skaffa förnödenheter.
Ordföranden för SLC:s sockerbetsutskott Thomas Blomqvist, styrelsen, NSP, var av samma åsikt. Han menade också att branschavtalet bör vara klart innan man börjar fatta beslut om stödet. Han lät vidare förstå att branschförhandlingarna torde inledas om en dryg vecka.
Mats Nylund, styrelsen, ÖSP, kommenterade ökningen av stödet till slaktkvigorna på C-området. Han ansåg att ökningen är berättigad, eftersom den stimulerar till produktion.
I ett uttalande från mötet i går konstaterar förbundsfullmäktige att gällande medlemsvillkor i EU samt snäva budgetramar i alltför hög grad styr lantbrukspolitiken. Det är således svårt att uppnå kompensation för sådan produktion som kämpar med lönsamhetsproblem.
Ett exempel på det här är äggproduktionen inom vissa delar av svenska Österbotten, där stödet nu beskärs, trots att det inte är producenterna där som står för produktionsökningen.
– Tvärtom har produktionen i Sydösterbotten minskat, säger fullmäktige. Vad gäller stödet till nötsektorn konstaterar SLC att stödlösningen strävar till att möta marknadens krav på inhemskt nötkött. Detta ger jordbrukarna möjlighet att utöka produktionen.
SLC:s förbundsfullmäktige kräver konkreta och aktiva åtgärder av regeringen för att befrämja inhemsk bioenergiproduktion inte minst med tanke på att bibehålla landsbygdens livskraft. De resurser som finns tillhanda inom jord- och skogsbruket borde kunna utnyttjas på ett effektivare sätt än nu.
– Producenterna bör få en skälig ersättning för sin vara också när det gäller energiproduktion, säger fullmäktige Samtidigt är det viktigt att de enskilda producenterna engagerar sig i hela energiproduktionskedjan.
SLC kräver att regeringen verkställer de återbäringar i energiskatten som jordbrukarna blev utlovade i samband med det inkomstpolitiska avtalet för jordbruket i våras för att lindra de kraftiga ökningarna i produktionskostnaderna.
Efter det färska beslutet i EU:s jordbruksministerråd om sockerbetsodlingen utgår SLC från att det finns en fortsatt nationell vilja att trygga de förutsättningar som ännu finns för att bibehålla tillverkningen av inhemskt betsocker. En förutsättning är att den fullmakt att betala nationellt stöd som Finland tilldelades enligt jordbruksministerrådets beslut finansieras med nya medel i budgetramarna för de kommande åren.
SLC uppmanar vidare sockerindustrin att påskynda förhandlingarna om ett branschavtal så att odlingsvillkoren klargörs inför nästa säsong.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab