Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
2.12.2005 / LF
Allvarlig skandal skakar tyska köttbranschen
Fem år efter BSE-skandalen hotas den tyska köttbranschen av en ny efterfrågesvacka. Många partiaffärer har sålt gammalt kött eller slaktavfall som livsmedel. Regeringen vill införa hårdare straff mot branschens svarta får, men konsumenterna står rådlösa.
I Tyskland har massmedierna tidvis rapporterat om fall där partiaffärer har manipulerat datumstämpeln på köttförpackningarna. Handeln har gång på gång försäkrat att det rör sig om enstaka fall.
Nu har det visat sig att fusket är satt i system. Skärpta kontroller har visat att åtminstone 50 företag handlar med förskämt kött. Myndigheterna betecknar fynden som isbergets topp.
Experterna försäkrar att det gamla köttet inte är direkt hälsovådligt, bara onjutbart. Ändå har Tyskland skickat ut en EU-varning via Bryssel. Förskämt kött har sannolikt också exporterats till andra EU-länder.
Tysklands nye jordbruksminister Horst Seehofer fick en flygande start i sitt ämbete då han trädde till senaste vecka. Seehofer fick omedelbart sammankalla en konferens för att dryfta hur skandalen ska bemästras.
Livsmedelsforskaren Udo Pollmer tror inte att politikerna förmår tränga igenom allt fusk som har etablerat sig på marknaden under en lång rad av år. Först måste kontrollsystemet genomgå en radikal ändring.
På frågan om han rekommenderar de tyska konsumenterna att avstå från kött på middagsbordet, skakar han på huvudet. Om hanteringen av råkost kunde man nämligen också berätta några intressanta historier, tillägger Pollmer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab