Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
2.12.2005 / LF
Schweizarna sade nej till genteknik i jordbruket
I Schweiz förblir gengrödor bannlysta åtminstone de närmaste fem åren. Drygt 55 procent av schweizarna röstade senaste veckoslut för ett femårigt förbud mot gentekniskt förändrade växter och nyttodjur. Det fem år långa moratoriet gäller emellertid endast jordbruket. Den gentekniska forskningen och läkemedelsindustrin berörs inte.
Initiativet för livsmedel från ett genteknikfritt jordbruk har utgått från miljö- och konsumentorganisationer samt jordbruket. Utslaget är ett nederlag för regeringen i Bern, som hade tagit ställning mot ett moratorium.
Moratoriet träder i kraft omedelbart. Initiativtagarna kräver att landets jordbruks- och handelspolitik nu inriktas på genteknikfrihet. Man tolkar resultatet som ett uttryck för den politiska kraften i alliansen mellan konsumenter, jordbrukare och miljöorganisationer.
Ordföranden för den schweiziska producentorganisationen SBV, Hansjörg Walter, betecknade resultatet i folkomröstningen som ett förtroende för det schweiziska jordbruket.
Han konstaterade att Schweiz nu har tid att grundligt utreda genteknikens konsekvenser för miljö, hälsa och marknader. Detta ökar schweizarnas förutsättningar att avgöra om gentekniken är ändamålsenlig i det schweiziska jordbruket då moratoriet går ut om fem år.
I grannlandet Österrike välkomnade jordbruksminister Josef Pröll resultatet i den schweiziska folkomröstningen. Enligt Pröll kan utslaget ses som en bekräftelse för Österrikes genteknikkritiska politik. Han betonade att den österrikiska regeringen fortsätter på sin linje i syfte att förhindra en spridning av gengrödor.
Nästa år vill Österrike i egenskap av EU:s ordförandeland ta initiativet till en omfattande debatt om den gröna gentekniken, sade Pröll. Österrikarna planerar bland annat en stor genteknikkonferens i Wien i april.
Också Italien gav sitt bifall för den schweiziska omröstningen. Jordbruksminister Gianni Alemanno sade i en kommentar att resultatet ska ses som en tankeställare för EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab