Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
2.12.2005 09:22:39 / SLC
Uttalande av SLC:s fullmäktige

Uttalande av Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige vid extra förbundsfullmäktigemötet i Helsingfors den 1 december 2005

 

SLC:s förbundsfullmäktige har i dag godkänt det nationella stödpaketet för år 2006. SLC konstaterar att gällande medlemsvillkor i EU samt snäva budgetramar i allt för hög grad styr lantbrukspolitiken. Det är således svårt att uppnå kompensation för sådan produktion som kämpar med lönsamhetsproblem. Ett exempel på detta är äggproduktionen inom vissa delar av svenska Österbotten, där stödet beskärs, trots att det inte är producenterna där som står för produktionsökningen inom branschen överlag. Tvärtom har produktionen i Sydösterbotten minskat.

 

Vad gäller stödet till nötsektorn konstaterar SLC att stödlösningen strävar till att möta marknadens krav på inhemskt nötkött. Detta ger jordbrukarna möjlighet att utöka produktionen.

 

SLC kräver konkreta och aktiva åtgärder av regeringen för att befrämja inhemsk bioenergiproduktion, inte minst med tanke på att behålla landsbygdens livskraft. De resurser som finns inom jord- och skogsbruket i dag borde kunna utnyttjas på ett effektivare sätt än nu. Producenterna bör få en skälig ersättning för sin vara också när det gäller energiproduktion. Samtidigt är det viktigt att de enskilda producenterna engagerar sig i hela energiproduktionskedjan.

 

SLC kräver att regeringen omedelbart verkställer de återbäringar i energiskatten som jordbrukarna blev utlovade i samband med det inkomstpolitiska avtalet för jordbruket i våras. Avsikten med återbäringen är att lindra de kraftiga ökningarna i produktionskostnaderna.

 

Efter ministerrådets färska beslut om sockerbetsodlingen utgår SLC från att det finns en fortsatt nationell vilja att trygga de förutsättningar som ännu finns för att bibehålla tillverkningen av inhemskt betsocker. En förutsättning är att den fullmakt att betala nationellt stöd som Finland tilldelades enligt kommissionens beslut, finansieras med nya medel i budgetramarna för de kommande åren. SLC uppmanar även sockerindustrin att påskynda branschavtalsförhandlingarna för att odlingsvillkoren inför nästa säsong skall klargöras.

 

  

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige

 

 

Stefan Thölix

Fullmäktigeordförande

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab