Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
28.10.2005 / LF
Ännu oklart om sockret för Finlands del
Jordbruksministrarnas möte i början av veckan klargjorde inte hur det kommer att gå för den finländska sockerproduktionen i framtiden. Avgörandet framsköts till det ministerrådsmöte som hålls den 22 november.
Samtidigt som de övriga jordbruksministrarna gemensamt diskuterade sockerfrågan i tisdags förde jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja trilaterala diskussioner med kommissionen och ordförandelandet Storbritannien. Men enligt uppgift ledde diskussionerna inte till några konkreta löften om Finlands specialkrav.
Däremot gjorde man vid själva ministerrådsmötet vissa framsteg beträffande de så kallade omstruktureringsprogrammen för sockerföretagen.
En arbetsgrupp som består av tjänstemän från medlemsländerna skall träffas inom två veckor och diskutera vilka regler som skall gälla för de företag som skall få omstruktureringsstöd. Tanken är att de enskilda medlemsländerna skall få en viss insyn i fördelningen av stödet och länderna skall ha en möjlighet att granska om de företag som ansöker om stöd uppfyller de gemensamma regler man kommit överens om.
Det verkar också som om omstruktureringsstödet inte bara skall riktas till industrin, utan att jordbrukarna också skall kunna få en del av stödet. Hur stor andel av stödet som jordbrukarna kommer att kunna få besluts senare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab