Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
28.10.2005 / LF
CAP ska bli slankare och enklare
EU-kommissionen vill minska byråkratin inom jordbrukspolitiken. Både jordbrukare och förvaltning ska dra nytta av reformen, som uteslutande är av teknisk art. De politiska överenskommelserna rörs inte.
Reformen ska bygga på de förnyelser som infördes i samband med den senaste översynen av jordbrukspolitiken. Bland annat ska de rättsliga föreskrifterna inom jordbrukets olika sektorer förenhetligas så långt det är möjligt. Målsättningen är avveckla de byråkratiska hindren genom större öppenhet och enklare regler, både för jordbrukarna själva och för jordbruksförvaltningen. Kommissionen ska konkretisera sitt förslag i en handlingsplan som läggs fram nästa år.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel medför en enda gemensam marknadsorganisation många fördelar i form av mindre krångel och lägre kostnader för jordbrukare och förvaltning. Jordbrukarna bör få koncentrera sig på sin huvuduppgift, att odla jorden, konstaterar hon.
En av kärnpunkterna i kommissionens förslag är att samla intervention, privat lagerhållning, importkvoter, exportstöd och skyddsåtgärder under ett enda paraply. Marknadsföring, statliga stöd och rapportering ska också samlas i den nya marknadsorganisationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab