Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
28.10.2005 / LF
Köttpriset rör ännu inte på sig
- Vi har inte märkt någon rörelse i prisbilden på kött. Köttlagren är fulla och fågelinfluensan har ännu inte nått oss, konstaterar vd vid Österbottens Kött, Stefan Saaristo. Han tillägger att bara ett enda fall av fågelinfluensa i Finland kan få följder för konsumtionen.
Något är uppenbart redan på gång utomlands. Från att ha varit sjunkande priser höjde Swedish Meet senaste vecka sina slaktsvinspriser med 30 svenska ören per kilo till 11,80 kronor kilot. Danskarna höjer sina priser med 20 danska ören.
Det verkar som om svinköttspriset skulle tendera att gå uppåt inom hela Europa. Bland annat Italien och England har haft rekordnoteringar.
Utbudet slaktsvin inom EU har minskat och samtidigt verkar intresset för griskött stiga som en följd av mul- och klövsjukan i Brasilien och fågelinfluensan.
- Vi har inte ännu i Finland märkt någon prisuppgång på griskött. Det ligger mycket brasilianskt kött i hamnarna i Europa. Det skickades ut innan mul- och klövsjukan bröt ut i Brasilien. Också Ryssland och Asien har ett stort utbud. - Beträffande fågelinfluensan har den inte haft någon inverkan på till exempel broilerkonsumtionen hos oss. Men bara ett fall och påföljande tidningsskriverier kan hastigt ändra läget.
- Om någon månad, då julen närmar sig, torde det brasilanska exportstoppet börja inverka. Då samtidigt efterfrågan ökar kan man vänta sig att priserna börjar gå upp, tror Saaristo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab