Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.10.2005 / SLC
Lokalbefolkningen bör få bestämma om vargstammen

Till redaktionerna                                                                                   Pressmeddelande 28.10.2005

 

 

Lokalbefolkningen bör få bestämma om vargstammen

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. kräver att lokalbefolkningens vilja skall vara utslagsgivande för vargpolitiken. Det säger förbundet i ett utlåtande om utkastet till vargskötselplan som utarbetats på jord- och skogsbruksministeriet. Vargskötselplanen har varit på en omfattande remissrunda och den har väckt livliga diskussioner, i synnerhet bland SLC:s medlemmar i Österbotten.

 

-Man räknar med att det i slutet av år 2004 fanns minst 185-200 vargar. Vargstammen har ökat årligen med i genomsnitt 17 procent under åren 1996-2004 och i dagens läge förekommer den även i Västra Finland. De följder som en ökad vargstam leder till drabbar främst utbyarna på landsbygden som redan i dag är både socialt och ekonomiskt utsatta. Dessa byars utveckling kommer ytterligare att försvåras om vargstammen tillåts öka, då detta leder till svårigheter för befolkningen att idka sina näringar. Det är därför viktigt att man i vargskötselplanen beaktar den lokala befolkningens åsikter, säger SLC.

 

SLC motsätter sig planens mål om en ökad vargstam i Västra Finland eftersom området har en hög befolkningstäthet och saknar stora enhetliga ödemarksområden. Österbotten är ett i huvudsak enhetligt odlingslandskap där jordbruk och boskapsskötsel spelar en större roll än i landet i genomsnitt. Området har en hög husdjurstäthet och om vargstammen växer kommer djurhushållningen att avsevärt försvåras på området. Betestvång för husdjur införs år 2006, vilket leder till ytterligare problem om vargstammen tillåts öka. Dessutom motsätter sig nästan 100 procent av lokalbefolkningen en stationär vargstam, påpekar SLC.

 

SLC understöder vargskötselplanens förslag om att ersättningssystemet för vargskador bör utvecklas. Ersättningarna bör ersätta skadorna till 100 procent och de bör utbetalas avsevärt snabbare än nu. SLC anser också att statsmakten även i fortsättningen bör bekosta vargsäkra stängsel i de områden där vargar rör sig och att jaktvårdsdistrikten och polismyndigheterna bör ges större rätt att reglera vargstammen.

 

Närmare uppgifter ges av:

 

Helena Ålgars, jurist på SLC, tfn. 09-5860 4625, 0500-665 655

Jonas Laxåback, verksamhetsledare på Österbottens svenska producentförbund,
tfn. 06-318 9222, 050-358 0198

 

SLC: s utlåtande kan i sin helhet läsas på www.slc.fi

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab