Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
26.10.2005 / SLC

Kampanjen Läckert finskt som flaggar för finländsk mat pågår 27.10–4.11.2005. Den 28.10 serveras kunderna inhemska matupplevelser och recept i K-supermarketar i hela landet. På plats i butikerna finns också finländska matproducenter.

Kampanjen Läckert finskt kör igång på torsdag 27.10.2005. På kampanjens kockdag, fredag 28.10, tillreder köksmästare läckerheter av inhemska råvaror i K-supermarketar runt om i landet. I butikerna kan kunderna också diskutera matens ursprung och produktionssätt med lokala jordbrukare som producerar finsk mat. Med kampanjen vill vi inspirera kunderna att välja och njuta av inhemsk mat. Syftet är att på ett positivt sätt väcka konsumenternas intresse för det inhemska för att trygga den finska matens framtid.

Livsmedelsproduktionen är viktig för att främja sysselsättningen och bevara landsbygdens livskraft. När man väljer inhemska livsmedel vet man också vad man äter. Renhet, hög kvalitet, färskhet och säkerhet är starka sidor som förknippas med finländsk mat. Undersökningar visar att nio av tio finländare anser att man borde välja mer finländska livsmedel när man handlar. Två av tre säger att man borde välja mer finländsk mat för att det har en sysselsättande effekt. Totalt arbetar cirka 250 000 personer inom den finländska livsmedelskedjan och livsmedelsindustrin är den fjärde största industribranschen i Finland.

Läckra finska smakbitar
Fredagen 28.10 serveras smakbitar av finländska maträtter i butikerna. Recepten finns i broschyren Läckert finskt som delas ut i butikerna under kampanjen. Rätterna är planerade som tre trevligt rejäla måltidshelheter. Recepten finns också på Finfoods webbplats www.finfood.fi och på K-supermarkets hemsidor www.k-supermarket.fi.
Under kampanjen arrangeras vidare en tävling där man som huvudpris kan vinna en köksmästare till sitt förfogande för en dag och 500 euro att användas på inhemska råvaror.

Kampanjen Läckert finskt sammanför proffs inom matbranschen. Kampanjen genomförs av K-supermarketkedjan, Finfood – Finlands Matinformation rf, Finlands Köksmästare rf, MTK, SLC samt sju svanflaggsföretag: Altia Elintarvikkeet, HK Ruokatalo, Ingman, Lapin Liha, Lännen Tehtaat Apetit, Munakunta och Pakkasmarja. SLC ställer upp med svenska producenter i Närpes, Vasa, Lovisa, Kyrkslätt, Söderkulla, Nickby, Ekenäs, Hangö och Pargas.

Svanflaggan visar att maten är finsk
Gott från Finland -svanflaggan är det lättaste och säkraste sättet att känna igen inhemska livsmedel. Den är ett ursprungsmärke som beviljas individuella produkter och administreras och övervakas av Finfood – Finlands Matinformation rf. Ett livsmedel märkt med svanflaggan är tillverkat i Finland och minst 75 procent av dess råvaror är inhemska. Kött, mjölk, fisk eller ägg som livsmedlet innehåller är alltid helt finska. För närvarande är i genomsnitt 96 procent av svanflaggsprodukternas råvaror inhemska. Svanflaggan finns på cirka 9 000 produkter från nästan 300 livsmedelsproducenter.
Närmare information:
Finfood – Finlands Matinformation rf, Gott från Finland -varumärkeschef Minna Ruoni-Mäkelä, tfn (09) 6155 4508.
Kesko Livs Ab, marknadsföringschef Jaana Hertsberg, tfn 01053 22432.
SLC, informatör Bettina Selander, tfn 040 7756530


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab