Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 8.5.2024
 Grattis Åke
21.10.2005 / LF
WTO-förhandlare fick förtroende av EU-länder
EU-länderna förkastade på tisdagen Frankrikes krav att strama åt tyglarna för kommissionens WTO-förhandlare. En bred majoritet av länderna anser att EU-teamet bör få förhandla fritt så länge man håller sig inom jordbrukspolitikens ramar.
Frankrike beskyller EU:s WTO-förhandlare, i synnerhet handelskommissionär Peter Mandelson och agrarkommissionär Mariann Fischer Boel, för att ha gjort eftergifter som överskrider kommissionens mandat. Utrikesminister Philippe Douste-Blazy krävde att EU:s förhandlare ska övervakas av en internationell expertkommitté.
Enligt de franska kraven borde de europeiska WTO-förhandlarna på förhand förankra varje nytt utspel i ministerrådet. Men Frankrike lyckades inte få sin vilja igenom då en majoritet av EU-länderna avvisade kravet.
Frankrike hade redan tidigare gått ut med kritik mot Mandelsons förhandlingstaktik och fick då stöd av 13 EU-länder, bland annat Finland. Kraven på att strama åt kommissionens tyglar gick ändå för långt, till och med för de kritiska länderna.
Finland anslöt sig till den majoritet av länder som stödde kommissionen. Motiveringen är att förhandlingsronden måste hållas i gång för att parterna ska nå ett balanserat slutresultat. Endast sex länder stödde Frankrike: Grekland, Irland, Spanien, Portugal, Ungern och Polen.
Mötets ordförande, Storbritanniens utrikesminister Jack Straw, betonade att de franska kraven är omöjliga att uppfylla. I så fall vore det lika bra att inställa förhandlingarna och åka hem. Enligt Straw är det förhandlarnas uppgift att eftersträva ett avtal.
Mötet fastslog emellertid att de regler som har fastslagits i den bestående jordbrukspolitiken gäller som rättesnöre och gräns för förhandlarna. Kommissionen ska dessutom regelbundet och systematiskt avge en berättelse över förhandlingarnas gång.
Detta ska säkerställa att Peter Mandelson och Mariann Fischer-Boel håller sig inom ramen för sina mandat. Om det är nödvändigt, kan experter kallas in för att kontrollera om kommissionen har hållit sig inom de föreskrivna gränserna.
Den sistnämnda punkten godkändes på förslag av Frankrike. Experterna har emellertid inget inflytande på själva innehållet i förhandlingarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab