Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
21.10.2005 / LF
EU bereder strategier för nya fall av fågelvirus
Nya fall av fågelinfluensa har rapporterats från flera europeiska länder och EU bereder sig på att epidemin sprider sig ytterligare. Medlemsländerna har inlett ett nära samarbete för att effektivera bekämpningen.
På onsdagen kom rapporter om nya fall av den farliga virustypen H5N1 från Rumänien. Viruset har också påträffats i den europeiska delen av Ryssland, i Tula-området söder om Moskva.
Ett odefinierat fågelvirus hos en grekisk kalkon hade på onsdagen ännu inte analyserats. Det misstänkta fallet påträffades på ön Oinoussues i Egeiska havet, bara två kilometer från den turkiska kusten.
Ett misstänkt fall av fågelinfluensa i Makedonien har föranlett myndigheterna att döda 10.000 hönor. Från Kina rapporteras om massdöd bland fåglar i det inre Mongoliet.
EU-kommissionen räknar med att epidemin kan fortsätta att spridas. Det sade hälsovårdskommissionär Markos Kyprianou efter ett extra inkallat krismöte på tisdagen. Samtidigt varnar man för panik.
Enligt Kyprianou har EU en nödfallsplan för att tackla epidemin. Spridningen ska hindras möjligast effektivt genom ett nära gränsöverskridande samarbete.
I en första nödfallsövning testade EU-myndigheterna och medlemsländerna denna vecka kommunikationsförbindelserna. Därmed vill man säkerställa att alarmvägar och beredskap fungerar tillräckligt snabbt och effektivt. En större övning arrangeras under de kommande månaderna. Då ska hälsovårdsmyndigheterna i praktiken testa det gränsöverskridande samarbetet i stor skala.
EU-kommissionär Kyprianou ska nästa vecka träffa representanter för läkemedelsindustrin. Parterna ska diskutera möjligheterna att öka produktionen av vaccin. Frågan diskuteras också av hälsovårdsministrarna på torsdag och fredag.
Enligt det europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) i Stockholm är det osannolikt att fågelinfluensan börjar spridas till människor. Personer som står i direktkontakt med fåglar löper emellertid en liten risk att smittas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab