Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
21.10.2005 / LF
Österbottens förbund kritiserar vargskötselplanen
Österbottens förbund ställer sig avvisande till det utkast till skötselplan för vargstammen som jord- och skogsbruksministeriet utformat.
- Vargskadorna var i fjol de största i just vårt landskap. Här finns mycket djur på bete som vargarna kan ge sig på. I renskötselområdena ställer vargarna inte till med så stora bekymmer eftersom de där får skjutas bort.
Det här konstaterade landskapsdirektör Olav Jern när han på måndagen redogjorde för de ärenden som Österbottens förbund godkänt samma dag.
Förbundet ställer sig kritiskt till utkastet som det nu är formulerat.
- Något är skevt när vargen introduceras samtidigt som det lovvärda betestvånget införs. Det verkar också snett att man betalar ut pengar för får som håller landskapet öppet och på samma gång ger större utrymme åt vargarna på samma scen. En större vargstam försvårar avsevärt upprätthållandet av kulturlandskapet.
En enkät som under den gångna sommaren gjorts i Närpes, Korsnäs, Malax och i vissa byar i Korsholm och i Vasa ger synnerligen klara besked om vad invånarna anser. Hela 4.508 av de som svarade, eller 98 procent var emot en stationär vargstam. Endast 94 personer, 2 procent, var för.
Förbundet anmärker på att de åsikter som framförts under den hörande- och utlåtanderunda som företagits syns knappt alls i utkastet till vargskötselplan. Skötselplanen bäddar för framtida konflikter, fastslår förbundet. Den skapar oro och otrygghet på landsbygden.
- Därtill blir den kostsam för samhället. De sociala och ekonomiska konsekvenserna motsvarar inte nyttan av att sprida och utöka vargstammen i vårt land. Finland bör söka undantag från EU:s vargdirektiv och vargpolitiken bör på nytt bedömas i belysning av EU:s subsidaritetsprincip. Enligt de EU-direktiv som gäller i dag verkar vargens väl och ve gå före människans.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab