Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
14.10.2005 / LF
Förlängd förhandlingstid om LFA-tillägget på C-området
Enligt de uppgifter som LF hade vid sin pressläggning gjorde statsrådet i torsdags ett beslut om att utlysa en extra förhandlingstid mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet på en vecka, gällande beskärningen av det nordliga stödet på C-området. Förhandlingstiden kommer i praktiken inte att användas till förhandlingar, utan är närmast en lagstadgad manöver som krävs i de nationella stödförhandlingarna om parterna inte är överens.
Bakgrunden är att producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet inte har nått enighet om hur ibruktagandet av de nationella LFA-tilläggsdelarna på C-området skall inverka på nivån för det nordliga stödet.
Ministeriet har föreslagit att hälften av det stöd som betalas i form av de nationella LFA-tilläggsdelarna istället dras av från stödfullmakterna för det nordliga stödet. Detta har inte kunnat accepteras av producentorganisationerna.
Efter den utlysta förhandlingsperioden kommer statsrådet troligen att fatta ett ensidigt beslut om beskärningarna. I praktiken kommer beskärningen av stödfullmakterna inom C-området inte att märkas på gårdsnivå i detta skede, eftersom stödfullmakterna inte har utnyttjats fullt ut.
I år uppgår budgetmedlen för de nationella tilläggsdelarna till LFA-stödet till ungefär 76 miljoner euro på C-området och dryga 40 miljoner euro på A- och B-områdena.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab