Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.10.2005 / LF
Lättare att få använda bekämpningsmedel på nya grödor
I slutet av september beslöt bekämpningsmedelsnämnden att det är tillåtet att använda svamppreparatet Amistar på gurka, tomat, paprika och en del andra grödor. Tidigare har det varit tillåtet att använda Amistar endast i stråsäd. Det som är speciellt med beslutet är att det är fråga den första så kallade "off label"-godkännandet i Finland.
Med "off label"-godkännande menas att användningsområdet för bekämpningsmedlet har utvidgats, men att användningen sker helt på odlarens ansvar på de grödor som hör till den utvidgade användningen. Om till exempel grödan skadas av bekämpningsmedlet är tillverkaren inte ersättningsskyldig, utan odlaren får själv bära det ekonomiska ansvaret.
I många andra EU-länder har det redan tidigare varit möjligt att ansöka om off label-godkännande, i Sverige åtminstone ett par år.
Man kan ändå inte få off label-godkännande för vilken gröda som helst. Enligt överinspektör Reijo Vanhanen från KTTK tillämpar man en princip om att den gröda som användningen utvidgas till bara får odlas i liten omfattning, på EU-jargong "minor use".
Det betyder ändå i praktiken att alla växthusgrödor kommer i fråga och åtminstone största delen av alla frilandsgrönsaker. Också åkergrödor som kummin kan komma ifråga enligt Vanhanen, eftersom odlingsarealen är liten om man jämför med till exempel spannmålsarealen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab