Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
14.10.2005 / LF
Andelen biobränslen för fordon kan ökas till sju procent
Det är möjligt att höja andelen biobaserade bränslen i Finlands fordonstrafik till sju procent fram till år 2020 utan att de ekonomiska förlusterna blir stora. I så fall skulle utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken minska med upp till 10 procent. Det framgår ur Finfuel2020-utredningen som gjorts av Statens tekniska forskningsanstalt, VTT.
Enligt rapporten kommer biobränslena endast i liten utsträckning att basera sig på inhemska råvaror. Det är främst träbaserad etanol som verkar intressant, att producera biodrivmedel på de inhemska åkrarna är inget alternativ som utredningen för fram.
Beräkningarna som säger att sju procent av fordonsbränslena kan bli biobaserade grundar sig på antagandet att hela produktionen från den biodieselanläggning som Neste håller på att bygga i Sköldvik skulle användas i hemlandet. Enligt planerna skall den nya fabriken producera 170.000 ton biodiesel i året då den står klar år 2007.
Tillverkningsprocessen för bränslet är också sådan att man både kan använda djur- och växtfetter som råvara. Sett ur det finländska lantbrukets synvinkel är Nestes anläggning i Borgå inte intressant. Planerna är att råvaran till processen skall köpas på den internationella marknaden och den färdiga produkten säljas till Europa.
I VTT-rapporten utesluts dessutom en inhemsk produktion av bioetanol med påståendet att det finns ett underskott på åkergrödor som spannmål och oljeväxter i Finland. I rapporten hänvisas till att det importeras en hel del brödsäd och oljeväxtfrön till landet. Det verkar som om skribenterna inte alls är medvetna om det överskott av fodersäd som finns i landet.
I VTT:s prognoser kalkylerar man också med att en del fordon i landet kunde köras på metangas i framtiden, metan som antingen skulle komma via jordgasnätet i landet eller produceras som biogas. I VTT:s rapport har man dock inte alls beaktat möjligheten att producera biogas från biomassa. Det enda biogasalternativ som analyseras i rapporten gäller biogas som tas tillvara från avstjälpningsplatser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab