Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
14.10.2005 / LF
Onödigt med markdirektiv anser Copa-Cogeca
Jordbrukarnas branschorganisation Copa-Cogeca anser att EU:s planerade ramdirektiv för markskydd är överflödigt. De regler som finns inom jordbruks- och miljöpolitiken är tillräckliga för att garantera markskyddet, understryker organisationerna.
Direktivet gäller mark som används i ekonomiskt syfte - skog, odlad mark och mark för boende. Målet är att skapa ett regelverk mot jordförstörelse. Direktivet kommer sannolikt att läggas fram i november.
Enligt en kartläggning från EU:s naturvetenskapliga forskningsinstitut Joint Reserarch Center är 16 procent av åkermarken i Europa hotad av jordförstörelse som kan göra den obrukbar för odling. Bland orsakerna till jordförstörelsen anges bland annat konstgödsling och jordpackning, men också industriella utsläpp.
Jordbrukarnas EU-organisation Copa-Cogeca avvisar ändå kommissionens förslag till ramdirektiv. Ordförandena Rudolf Schwarzböck och Eduardo Baamonde anser att direktivet är onödigt. I en skrivelse till Dimas och agrarkommissionär Mariann Fischer Boel, konstaterar de två ordförandena att EU:s miljölagstiftning och den gemensamma jordbrukspolitiken CAP redan tillhandahåller de verktyg som behövs för att garantera markskyddet.
Reglerna skärptes i samband med agrarreformen och fungerar bra med målsättningarna för markskyddet. Därför är det inte nödvändigt med nya föreskrifter, konstaterar Schwarzböck och Baamonde i sin skrivelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab