Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.10.2005 / LF
Sockerförhandlingar med kommissionen nästa vecka
EU kommissionen kommer inom den närmaste framtiden att föra diskussioner med de enskilda medlemsländerna om sockerreformen. Finland står i tur nästa vecka.
- Vi kommer att träffa kommissionen nu i början av oktober för att komma underfund med var smärtgränsen går för Finland. Därefter kommer vi tillsammans med ordförandelandet Storbritannien att föra trepartsdiskussioner med kommissionen, berättar statssekreterare Pekka Pesonen.
Pesonen konstaterar att det nu handlar om en överlevnadsfråga för det finländska sockret.
- Vi kan bara ställa oss bakom de beslut som görs i ministerrådet i november om vi i förhandlingarna hittar en tillfredsställande lösning på de frågor som är viktiga för Finland.
Det är inte heller bara sockersektorn som skulle drabbas av en nedlagd sockerproduktion. Statskassan lider också.
- Även om sockerproduktionen i Finland helt skulle ta slut så minskar inte vår medlemsavgift till EU för den skull, påpekar Pekka Pesonen.
En annan viktig fråga är att Finland på något vis måste kunna påverka hur de nedläggningspengar som riktas till sockerindustrin kommer att användas.
- Från finländsk sida kan vi inte godta att Danisco tar emot 100 miljoner euro för en nedläggning av sockerproduktionen i Finland och återvänder hem till Danmark. Finland måste kunna påverka användningen av medlen.
En förhoppning som har väckts är att en del av betorna som odlas i Finland istället kunde förädlas till etanol. Men det finns en del frågetecken också om den frågan. Pesonen hoppas att man skulle hitta en lösning som kan hålla sockerproduktionen igång åtminstone de närmaste tio åren.
- Om tio år är kanske produktionen av bioetanol ett mycket mer lockande alternativ, men jag tror inte att man kan lösa sockersektorns problem genom att göra etanol av sockerbetor i detta skede, säger Pekka Pesonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab