Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
7.10.2005 / LF
Underskottet på nötkött oroar
SLC:s slaktdjursutskott vill att åtgärder skall vidtas för att få upp produktionen av nötkött. Under det första halvåret i år minskade nötköttsproduktionen i landet med 11 procent.
Ett förslag som har fått understöd både bland annat av SLC:s slaktdjursutskott och MTK:s nötsektion handlar om att utvidga definitionen på när man kan få stöd för slaktkvigor. Enligt förslaget borde man kunna få slaktkvigstödet även efter att kvigan har kalvat första gången.
- Det skulle gälla upp till ett par tre månader efter kalvningen, förklarar Tom Jungerstam som är medlem i utskottet. På detta vis skulle vi få ut mera kalvar på marknaden, vilket skulle vara bra för att kunna öka nötköttsproduktionen.
Meningen är att förslaget också skall tas upp i lantbruksförhandlingarna.
SLC:s slaktdjursutskott vill också se en höjning av slaktkvigstödet, främst för att kompensera slaktbidraget som kommer att falla bort vid årsskiftet.
Inom svinsektorn vill utskottet att de medel som finns till förfogande för det nationella stödet skall användas fullt ut innan man vidtar några eventuella beskärningar av stöden.
- Visserligen har svinköttproduktionen ökat med 2 procent hittills i år, men nu verkar tillväxten avta och enligt prognoserna skall tillväxten på årsnivå vara bara omkring en procent, berättar Tomas Långgård som är ordförande för slaktdjursutskottet.
En annan fråga som är högaktuell inom svinsektorn är investeringsstödet. På mötet i onsdags behandlade utskottet frågan om en öppning av investeringsstödet och utskottet ställde sig bakom SLC:s linje.
- Vi håller på att investeringsstödet till svinsektorn skall öppnas, men innan man öppnar stödet borde man utreda vilka balanserande åtgärder man kan vidta inom sektorn, säger Långgård. Han påpekar att också svinsektorn borde ha möjligheter att utvecklas, som alla andra sektorer inom jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab