Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
7.10.2005 / LF
Åländsk miljöstödsmodell ska gälla i alla EU-länder
Det självstyrda Åland har fått EU att ändra ett av sina direktiv för att skapa större flexibilitet under miljöstödsprogrammets två sista år. Därför ska nu den åländska modellen tillämpas i samtliga EU-länder.
Eftersom de femåriga miljöstödsförbindelser som lantbrukarna ingick år 2000 inte längre berättigar till stöd år 2005 gjorde landskapsregeringen i december 2004 en så kallad notifiering till EU-kommissionen med förslag till nytt tillvägagångssätt för år 2005.
Både av finansiella och programtekniska skäl bestämde sig landskapsregeringen för att de gällande förbindelserna skall förlängas med två respektive ett år beroende på när avtalen gjordes. När landskapsregeringen meddelade detta till EU-kommissionen presenterade man samtidigt ett förslag till ändringar av landskapsregeringens administrativa bestämmelser kring miljöstödet.
Vid behandlingen av landskapsregeringens notifiering ansåg EU-kommissionen det vara motiverat att göra motsvarande ändring i den EG-lagstiftning som styr bland annat miljöstödet, så att en del av de ändringar beträffande tillämpningen som Åland genomfört skulle bli gällande i samtliga EU-länder.
- Det som EU-kommissionen införde var att förbindelsen om miljöstöd ska kunna förlängas att omfatta också en annan areal än den ursprungliga. Detta för att exempelvis lantbrukare som haft arrenderad mark men inte fått sina arrendeavtal förlängda ska kunna få stöd också i fortsättningen, förklarar Leila Lindström som är programansvarig vid landskapsstyrelsens jordbruksbyrå.
Ålands landskapsregering ser frågan som ett bevis för att även små regioner kan påverka EG:s lagstiftning.
- I det här fallet handlar det inte om någon stor principiell eller politisk fråga för EU, men för en enskild lantbrukare kan ändringen ha en stor betydelse, konstaterar Leila Lindström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab