Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
7.10.2005 / LF
EU-parlamentet vill ha biomassa i stället för olja
EU bör satsa på mer biomassa för att bli möjligast oberoende av olja. I halm och trä finns en enorm energipotential som också ger jordbruket nya inkomstmöjligheter. Det var kontentan av en energidebatt i EU-parlamentet senaste vecka.
Energiutvinning ur biomassa har hittills hamnat i skymundan för vind- och solkraft. Nu är det dags för Europa att stärka aktiviteterna för utvecklingen av biomassa som energiform, heter det i en resolution i kölvattnet efter debatten.
Parlamentarikerna kräver till och med höjda anslag för att uppmuntra användningen av biomassa. I EU.s strukturfonder samt programmen för landsbygdens utveckling bör stöd ställas till förfogande, heter det i resolutionen.
För jordbrukarna öppnar sig nya utkomstmöjligheter. Jordbrukets energiproduktion får ändå inte utvecklas på bekostnad av livsmedelsproduktionen, så att EU måste köpa mer livsmedel på världsmarknaden, anser parlamentet.
EU-kommissionens handlingsplan för biomassa bör utmynna i ambitiösa förslag, kräver parlamentet. Man anser det möjligt att höja biomassans andel av den totala energiförbrukningen till 25 procent fram till år 2020.
Kommissionen borde dessutom fastställa regler som förpliktar medlemsländerna att använda fastställda andelar biomassa inom energiproduktionen.
Parlamentet föreslår också att vinster inom oljeindustrin i större utsträckning kan omsättas i energisparprogram och forskning och utveckling. En energibesparing på åtminstone 23 procent kan uppnås fram till 2020 om den kommande lagstiftningen fullständigt genomförs.
Transportsektorn står för 70 procent av den totala oljekonsumtionen inom EU. Med detta i åtanke kräver parlamentet åtgärder i form av bränsleeffektiva motorer och övergång till alternativa bränslen eller alternativ framdrivningsteknik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab