Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2005 / LF
Miljöutskott vill skärpa EU:s kemilagstiftning
EU-parlamentets miljöutskott vill skärpa förslaget till EU:s nya kemikalielagstiftning Reach. Lagstiftningen är omtvistad och industrin befarar att förslaget utmynnar i en betungande och dyr byråkrati.
Andra utskott har tidigare förespråkat lättnader i den kommande kemikalielagstiftningen. På tisdagen gick parlamentets miljöutskott däremot in för en radikalare version där 19.500 kemikalier som tidigare har undantagits, måste underkastas obligatorisk undersökning.
Den nya lagstiftningen gäller företag som framställer eller importerar kemiska substanser. Företagen ska analysera och redovisa om deras ämnen medför risker och vilka säkerhetsåtgärder som behövs.
Även ämnen som har funnits länge på marknaden måste registreras och riskbedömas. Undantagna från lagstiftningen är kemikaliegrupper som redan har en egen lagstiftning, som t.ex. gentekniskt förändrade organismer.
Lagförslaget tillämpas inte heller på växtskyddsmedel, biocider, mediciner, tillsatsämnen i foder samt tillsats- och aromämnen i livsmedel.
Trots detta väntas dessa branscher indirekt beröras av de nya reglerna. Den tyska takorganisationen för växtskyddsmedelsindustrin IVA Agrar varnar för att regelverket kan bli betungande för branschen.
Den nya lagstiftningen kräver till exempel att tillsatsämnen i växtskyddsmedel måste testas. Enligt IVA-chefen Oskar Böttcher kan det innebära slutet för vissa produkter. En ny tillståndsprocess innebär möjligen att produkten måste utvecklas på nytt.
En annan nackdel är att tillståndsförfarandet kan bli beroende av egenskaper hos konkurrerande produkter. Där går planeringssäkerheten förlorad, klagar Böttcher.
I mitten av november ska frågan avgöras i EU-parlamentet. Fram till omröstningen kommer olika grupperingar att försöka nå en kompromiss. Därefter ska parlamentet och ministerrådet enas om en lösning. Ordförandelandet Storbritannien eftersträvar ett definitivt beslut före årsskiftet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab