Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
Stoppet på investeringsstöd till svinsektorn förlängs ett år
Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat göra en ansökan till kommissionen om en förlängning på ansökningsförbudet för investeringsstöd inom svinsektorn. Ansökningsförbudet skulle vara i kraft till utgången av år 2006.
- Under lantbruksförhandlingarnas gång på måndagen meddelade jord- och skogsbruksministeriet att de kommer att göra detta beslut, säger SLC-ordförande Holger Falck.
Jord- och skogsbruksministeriet har också beslutat att undersöka möjligheterna till att gradera inkomststöden inom svinsektorn. Om ministeriet bestämmer sig för att gradera stöden kommer ett skilt beslut att göras i den frågan.
Från SLC-håll har man ställt som villkor att det måste vara klart hur produktionsstöden till svinsektorn beskärs då produktionen ökar, innan man öppnar investeringsstöden.
- I det här skedet var ministeriet inte berett att ta beslut om principerna för nedskärningen, berättar Falck.
Även om ansökningsförbudet förlängs så kommer det på samma sätt som i år att finnas möjlighet att få stöd till grundrenovering av svingårdar, förutsatt att investeringarna inte ökar produktionskapaciteten. Dessutom kommer det att vara möjligt för unga jordbrukare som fått startstöd att också få investeringsstöd. Det gäller då sådana unga jordbrukare som inom tre år efter att de tagit över gården måste visa att den är livskraftigt och därför måste kunna utvidga sin svinproduktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab