Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
Konkreta förslag saknas i regeringens lantbrukspolitiska redogörelse
Regeringen har lovat överlämna en lantbrukspolitisk redogörelse till riksdagen i oktober. Redogörelsen innehåller bland annat en kartläggning över var det finländska lantbruket står idag och vilka problemen är inom sektorn. Däremot är det klent med konkreta förslag till hur problemen skall lösas, åtminstone i det utkast som man inom SLC tagit del av.
SLC påpekar att jordbrukarna i dagens läge pressas till att göra allt för stora investeringar. I stället borde man satsa på en strukturutveckling som baserar sig på en utveckling av familjejordbruket.
SLC anser att inom produktionsinriktningar där det finns risk för överproduktion borde vara möjligt att begränsa tillgången till investeringsstöd. En öppning av investeringsstödet inom svinsektorn kan få långtgående följder för lönsamheten och för hela stödpolitiken. SLC omfattar därför ministeriets tanke på att gradera produktionsstöden. Produktionsstödet kunde sänkas stegvis inom svinsektorn och så att sänkningen riktas mot de större produktionsenheterna. SLC anser att man kan motivera en beskärning av produktionsstöden bland annat med de pristillägg som betalas vid leverans av ett större antal djur.
SLC tycker att man i redogörelsen har behandlat möjligheterna till användning av bioenergi alltför ytligt, möjligheterna att använda förnyelsebar energi bör få en mer framträdande roll i redogörelsen. Med tanke på dagens höga oljepriser tycker SLC också man öppnare än hittills borde diskutera användningen av spannmål för uppvärmningsändamål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab