Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
Bygglovstaxor ifrågasätts
Priset på byggnadsloven har i en del kommuner gått upp kraftigt. Det här har bland annat jordbrukarna i Ingå fått erfara. Vid senaste årsskifte höjdes priserna med cirka 50 procent. För en maskinhall på 500 kvadratmeter blir lovpriset 1.500 euro. I samma proportion höjdes priserna för egnahemshus. Samtidigt sänktes tariffen något för fritidsbostäder. Vid en jämförelse med övriga kommuner i Västnyland visade det sig att Ingå över lag ändå inte var dyrast. Den platsen innehavs av Kyrkslätt.
Tarifferna för byggnadslov har aktualiserats av jordbrukare Håkan Fagerström som i ett brev till kommunstyrelsen i Ingå frågat om denna vetat vad den beslutat då taxorna höjdes i december ifjol. Han menar att styrelsen i beslutsprotokollet nämner att loven för ekonomibyggnader inte ska göras dyrare. Hit räknas garage och mindre servicebyggnader i samband med bostadshus. Däremot höjdes avgifterna avsevärt för övriga byggnader och dit infördes maskinhallar tillsammans med bland annat höghus, skolor med mera.
En snabbkontroll av de andra kommunerna i Västnyland visar att läget över lag är ungefär lika. För ekonomibyggnader över 30 kvadratmeter ligger ändå Ingå i topp. I Sjundeå hade Fagerström kommit undan över hälften billigare, för 620 euro. Men också där har en prisjustering efteråt ägt rum. Priserna på byggloven har i princip skjutit i höjden i kommuner där det byggs mycket. Pojo torde ha de lägsta priserna i Västnyland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab