Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
EU mobiliserar pengar mot fågelinfluensa
EU och Förenta Nationerna ska arrangera en internationell konferens om fågelinfluensa ännu detta år. Avsikten är att mobilisera pengar för bekämpningen av den livshotande epidemin. Enligt EU:s ambassadör i Malaysia, Thierry Rommel, hoppas man att konferensen ska beveka fler länder att anslå pengar för bekämpningen. FN saknar egna medel för ändamålet.
Utan ekonomiskt stöd kan epidemins fortsatta utbredning inte stoppas, varnar FN:s livsmedelsorganisation FAO. Organisationens hade hoppats att regeringarna skulle samla in 100 miljoner dollar under tre år, men intresset har varit svalt.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har USA, EU och Australien fram till juli gått med på att lägga ut sammanlagt 30 miljoner dollar. Men bekämpningsarbetet i Sydostasien är helt beroende av stödpengar, säger Rommel.
Det akuta hotet mot EU förefaller däremot att vara över för denna gång. Varken Kasakstan eller Ryssland har meddelat om nya fall av fågelinfluensa. Enligt EU-veterinärer är situationen stabil. Den förstärkta kontrollen av vilda flytt- och sjöfåglar har inte givit några hänvisningar som skulle tyda på fara för EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab