Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
MKS ska hållas utanför EU:s gränser
Bryssel ställer 4,5 miljoner euro till FN:s livsmedelsorganisation FAO:s förfogande för preventiv bekämpning av mul- och klövsjuka (MKS) i länder utanför EU. Målsättningen är att hålla smittan utanför EU:s gränser. Med hjälp av EU-stödet ska FAO organisera ett effektivt nätverk för bekämpningen av epidemier utanför Europa. Starkast koncentreras övervakningen till närbelägna länder som Iran, Irak, Turkiet och Kaukasusregionen.
MKS är inte farlig för människor men den höggradigt smittosamma sjukdomen utgör ett omedelbart hot mot nötboskap, får och grisar. En epidemi medför mestadels svåra följder för produktionen av mjölk och kött. FAO påminner om att det senaste utbrottet av MKS i Storbritannien kostade samhället tretton miljarder euro. Viruset förekommer i dag i ett sextiotal länder, framför allt i Afrika, Asien och Sydamerika.
FAO:s europakommission för mul- och klövsjuka (EUFMD) konstaterar att samarbetet med Bryssel gör det möjligt att öka den kontinuerliga kontrollen i länder som utgör en potentiell risk gentemot EU. Enligt EUFMD:s sekreterare Keith Sumpton vill man i första hand stärka veterinärnärvaron i de aktuella länderna. Ofta försvårar bristen på information och öppenhet situationsbedömningen i många länder. Inte sällan är rapporteringen bristfällig. Resultatet är att organisationer som FAO eller specialistkommissionen för husdjurssjukdomar, World Animal Health Organisation, informeras för sent eller inte alls.
Sumpton understryker att bekämpningsåtgärderna måste genomföras omedelbart för att man ska få kontroll över en färsk epidemi. Med hjälp av EU-stödet får FAO resurser att sända experter till ett krisområde inom 24 timmar.
Experterna kan därefter på ort och ställe analysera situationen och rekvirera nödvändig tilläggsutrustning och personal. Förutom direkta brandkårsinsatser vill FAO också stärka kunskapen om MKS och bidra till att utbilda sakkunnig personal i riskländerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab