Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
EU:s exportsocker väcker heta känslor
Australien, Brasilien och Thailand har gått ut med häftig kritik mot EU:s beslut att deklassificera närmare två miljoner ton socker. Länderna fruktar att sockret kommer att landa på världsmarknaden med sänkta priser som följd. Förvaltningskommittén för socker beslöt senaste vecka att omvandla drygt 1,8 miljoner ton kvotsocker i så kallat C-socker. C-socker exporteras, i motsats till kvotsocker, till tredje länder utan exportsubventioner.
Vid ett möte på tisdagen med världshandelsorganisationen WTO:s tvistlösningsorgan Dispute Settlement Body anklagade de tre ländernas regeringar EU för att dumpa sitt överskottssocker på världsmarknaden.
EU-exporten riskerar detta år att öka med två miljoner ton till sammanlagt sju miljoner ton. Beslutet kommer att få avsevärda konsekvenser för världsmarknaden och särskilt för icke-subventionerande sockerexportörer, klagade en brasiliansk diplomat. Ländernas experter har räknat ut att världsmarknadspriset kunde sjunka med upp till sex procent på grund av EU:s agerande. EU sänder ut fel signaler tre månader före det stundande WTO-toppmötet, anser Australien.
Enligt diplomater i Bryssel beror överskottet på EU-utvidgningen samt en minskad konsumtion av socker. Enligt ett WTO-beslut måste EU radikalt skära ner sin sockerexport. På begäran av EU-kommissionen gick världshandelsorganisationen i maj med på att ge Bryssel en rimlig tidsfrist för att hinna rätta sig efter de nya reglerna. Den 28 oktober ska WTO besluta hur länge EU får exportera C-socker. Sannolikt förblir det möjligt fram till augusti 2006. Fram till dess kan EU agera enligt de gamla reglerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab