Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
Efterfrågan finns på virke – trots allt
- Det blev en bra höst för virkessäljaren, trots en hel del olycksbådande strul. Även om följdverkningarna av papperskonflikten och den svenska stormen inte går att trolla bort så har vi en högst normal situation just nu på virkesmarknaden. Utrymme finns för virke till industrin. Det säger revirforstmästare Ragnar Gartz på Södra skogsreviret. Han konstaterar att virkespriserna är ungefär som under hösten ifjol. Sortimentsvisa skillnader finns, men i snitt är priserna till och med lite högre än för ett år sen.
- Fabrikerna går för fullt och all kapacitet är i användning. Så trots att året har varit mycket speciellt går det bra att sälja virke nu. Det svenska stormfällda virke som kommit till Finland har närmast kanaliserats till cellulosaindustrin. Granmassaveden har inte klarat de kvalitetskrav som ställs på slipmassaved. En del baltiskt virke som ursprungligen var tänkt för den svenska skogsindustrin har hittat till vårt land istället, men inte heller det virket har satt stopp för efterfrågan på inhemsk råvara.
- Belastningarna får vi leva med i år, men de håller på att bli avhjälpta. Även om papperskonflikten minskade industrins behov av råvara med ungefär tio procent så råder idag inget överutbud. Tvärtom. Industrin ligger efter i inköp från privatskogarna med 10-15 procent jämfört med samma tid ifjol. Även rapporterna över de senaste veckornas virkeshandel visar att det finns utrymme för försäljning av virke.
Många har befarat att skatteomläggningen skulle innebära panikförsäljningar så här i slutskedet. - Idag ser vi tydligt att arealbeskattningens sista höst inte alls innebär något kaos på virkesmarknaden. Det blev ingen trängsel med dumpade priser som följd.
Södra skogsreviret har kontrakt på det mesta av höstens virkesleveranser till industrin. De mängder reviret beräknar att skogsägarna har behov av att sälja i höst finns det utrymme för. Dessutom är adressen klar för en del virke som ska levereras efter årsskiftet. - För vår del finns utrymme för alla sortiment. Reviret har också en stabil nivå till och med på tallstock, som annars är ett mindre önskat sortiment just nu. Det finns bolag som erbjuder ett tio euro lägre pris per kubikmeter för tallstock med en toppdiameter på under 20 centimeter. Medan ett bolag anser att kvaliteten ska avgöra priset ser ett annat dimensionen som avgörande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab