Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
30.9.2005 / LF
Stenarnas rykte får ge sig
Skogsvårdsföreningen Söderskog slår ett slag för bättre förnyelseresultat. Ökad markberedning ska hjälpa plantorna att komma igång. I spåren har dessutom naturplantor en ärlig chans att komma upp. Det är speciellt i Kvevlaxtrakten i Korsholm som hjälpen behövs. För att visa att maskinell markberedning är fullt möjlig i terrängen ordnade skogsvårdsföreningen Söderskog en skogsdag i Kvevlax.
- Det har sagts att det inte går att markbereda här på grund av den steniga terrängen. Det är mera en fördom än sanning. Hittills har vi markberett mellan fem och tio procent av förnyelsearealen i området. Men det är fullt möjligt att markbereda åtminstone 40 procent.
Någon stor kostnad handlar inte markberedningen om. - Merkostnaden för markägaren blir 40 euro per hektar. Den lilla summan beror på att vi är tvungna att använda en större planta på omarkberedda områden. Där markberedning gjorts går det bra att använda en mindre planta, som såklart är billigare, säger skogsbruksingenjör Mats Linnsén. Merkostnaden har skogsägaren mångfalt igen i form av bättre produktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab