Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.9.2005 / LF
Fischer Boel varnar för halv sockerreform
EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel varnar för en urholkad sockerreform. Priset på socker måste sänkas med 39 procent. I annat fall hotar en kollaps på sockermarknaden, sade Fischer Boel inför EU:s jordbruksministrar på måndagen.
På jordbruksrådets möte upprepade Fischer Boel sina argument för kommissionens reformförslag och den avsedda tidtabellen. Kommissionen eftersträvar en politisk lösning vid jordbruksministrarnas novembermöte, oavsett vad EU-parlamentet säger.
Under förhösten har tidsplanen för beslutsprocessen utvecklats till en kraftmätning mellan kommission och parlament. Parlamentet har hotat att dröja med sitt utlåtande till januari 2006, vilket är alldeles för sent för Fischer Boel.
Inför jordbruksministrarna varnade Fischer Boel för en urvattnad version av sockerförslaget. En mindre prissänkning än den föreslagna skulle leda till en kollaps i form av ökad import och sämre exportmöjligheter.
I så fall har EU inget annat val än att reformera den nya sockerordningen redan år 2008. Då är det bättre att ta de smärtsamma ändringarna i ett steg, menade agrarkommissionären.
En ändringsmöjlighet som har diskuterats är att först avveckla B-kvoterna för exportsockret. Därefter skulle man utvärdera behovet av nedskärningar. De små länderna skulle dessutom gärna skära ner de stora ländernas produktion av C-socker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab