Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.9.2005 13:22:55 / SLC
Uttalande av SLC vid höstmötet i Närpes

Uttalande av Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige vid höstmötet i Närpes 20.9.2005

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds (SLC) fullmäktige är djupt besviken på spannmålsprisernas utveckling som i kombination med kostnadsökningen på förnödenheter medför ekonomiska bakslag för de flesta jordbrukarna. Införandet av nya åkeranvändningsmöjligheter såsom energiproduktion kan förbättra marknadsläget för spannmål. Detta kräver dock att av regeringen uppfyller de löften som angavs i anslutning av godkännande av det femte kärnkraftverket. Regeringen framhöll att användningsmöjligheterna för inhemsk förnyelsebar energi ska gynnas. Regeringen bör därför med kraft verka för en ökad användning av skogs- och åkerenergi. Energibeskattningen för den förnyelsebara energin måste ses över.

 

En annan viktigt fråga för jordbruksnäringen är den slutliga utformningen av EU: s sockerreform. SLC: s fullmäktige konstaterar att det råder full nationell enighet i denna fråga. Denna nationella enighet måste ge resultat på EU-nivå. Den finländska statsmaktens förhandlingsresultat med EU bör innebära att sockerbetsodlingen bibehålls och att eventuella prissänkningar kompenseras fullt ut.

 

SLC: s fullmäktige efterlyser även en mångsidigare dialog med miljöorganisationerna och miljömyndigheterna om miljö- och naturskydd. SLC:s fullmäktige kräver att producentrörelsen synpunkter beaktas då planer uppgörs och riktlinjer dras för natur- och miljöskydd. Nuvarande förfaringssätt leder enbart till konfliktsituationer.

 

SLC:s fullmäktige gläder sig åt att Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund r.f. anslutit sig till SLC. Pälsuppfödarnas medlemskap kommer att stärka bägge organisationernas verksamhet.

 

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds fullmäktige

 

 

Fullmäktigeordförande Stefan Thölix

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab