Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
21.9.2005 11:01:14 / Agrolink
Landsbygdsverket placeras i Seinäjoki, servicecentralen i Björneborg

Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja föreslår att det nya landsbygdsverket placeras i Seinäjoki. Ministeriets servicecentral blir däremot en del av en större servicecentral för statsförvaltningen och placeras i Björneborg. Genom dessa beslut realiseras ett av de största regionaliseringsprojekten i Finland.

Jord- och skogsbruksministeriet beslutade 13.12.2004 inrätta ett genomförandeorgan för jordbruks- och landsbygdsförvaltningen som består av vissa funktioner vid verkställande linjen på ministeriets jordbruksavdelning och ministeriets informationstjänstcentral (Tike). I dag sysselsätter landsbygdsverket över 200 personer av vilka ett tjugotal arbetar utanför huvudstadsregionen. Det nya verket tar hand om samt övervakar landsbygds- och jord-bruksstöden och fungerar som ackrediterad utbetalande myndighet enligt EU:s krav. Verket styr TE-centralernas landsbygdsavdelningar och kommunernas jordbruksmyndigheter.

Utredningsmannen fick i uppdrag att jämföra etableringsplatserna, dvs. Lahtis, Seinäjoki och Björneborg. I juni fick utredningsmannen ett ytterligare uppdrag vilket innebar att regi-onaliseringsfrågan även betraktades ur ett produktivitetsperspektiv. Det beslutades också att ett förslag om placeringen av ekonomi- och personalförvaltningens servicecentral ska läggas fram.

Alla tre städerna skulle ha erbjudit landsbygdsverket bra verksamhetsmöjligheter på lång sikt. Det uppskattades att väsentliga skillnader i kostnaderna uppstår endast då verket inrättas och verksamheten flyttas. Utredningsmannen uppskattar att verket kunde fungera lönsamt på vilket som helst av de tre alternativa placeringsorterna. Vart och ett av de tre alternativen är billigare än Helsingfors. När landsbygdsverket placeras i Seinäjoki stödjer detta det kompetenscentrum för jordbruket och livsmedelshushållningen som är viktigt för området. Det pågår inte några andra regionaliseringsprojekt som gäller Seinäjoki.

Lahtis, Seinäjoki och Björneborg utforskades också som möjliga placeringsorter för servicecentralen. Utifrån undersökningen föreslår minister Korkeaoja att centralen placeras i Björneborg. Syftet är att de uppgifter som servicecentralen sköter om från ingången av år 2007 överförs på Statskontoret. Den enhet som enbart betjänar JSM:s förvaltningsområde sysselsätter ca 50 personer. Statskontoret planerar en enhet med allt som allt ca 100 anställda. Hyreskostnaderna är dem lägsta i Björneborg och där finns också lämplig utbildning och arbetskraft. Med tanke Björneborgs regionalekonomi är det stöd som regionaliseringen medför av största betydelse för staden.

Planeringen av verkets flyttning inleds snart, likaså vidtas stödåtgärder som gäller personalens flyttning och omplacering. Målet är att landsbygdsverkets första enheter inleder verksamheten i Seinäjoki år 2008.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab