Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.9.2005 / LF
Landsbygdsverket placeras i Seinäjoki
Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) skall det nya landsbygdsverket placeras i Seinäjoki. Det förslag som Korkeaoja lade fram i tisdags går emot utredningsman Hannu Pelttaris förslag till utlokalisering. Enligt Pelttari borde verket i stället ha placerats i Lahtis. Samtidigt arbetar Sfp för att en svensk filial till landsbygdsverket skall placeras i Vasa.
Korkeaoja säger att den viktigaste faktorn som talar för Seinäjoki är att lantbruksnäringens betydelse i Sydösterbotten är störst i hela landet. Landsbygdsverket skulle ytterligare stärka den livsmedelskluster som finns i regionen.
Enligt Korkeaoja har beslutet att placera ämbetsverket i Seinäjoki också regeringens stöd.
- Jag har presenterat planerna för regeringen och ingen protesterade.
Mats Nylund som är ordförande för ÖSP är nöjd över förslaget.
- Det här kommer att stärka det österbottniska jordbruket.
Även om vanliga jordbrukare knappast kommer att vara i kontakt med det nya landsbygdsverket så ger lokaliseringen enligt Nylund nya arbetsmöjligheter bland annat för svenskspråkiga och tvåspråkiga agronomer. Seinäjoki ligger på ett avstånd som gör det möjligt att pendla från till exempel Vasa.
Miljöminister Enestams (sfp) specialmedarbetare Marcus Rantala bekräftar planerna på en svensk filial.
- Vi har tidigare tillsammans med minister Wideroos haft ett möte med utredningsmannen Hannu Pelttari och diskuterat frågan. Jag anser att det är ett realistiskt och vettigt förslag.
Enligt Rantala är det enklare att rekrytera tvåspråkig personal till ett ämbetsverk som finns i Vasa, jämfört med Seinäjoki. Det nya landsbygdsverkets kommer bland annat att ta hand om övervakningen och utbetalningen av stöden, de uppgifterna sköts i dag av jord- och skogsbruksministeriets verkställighetslinje. Verket kommer också att styra TE-centralernas landsbygdsavdelningar och kommunernas jordbruksmyndigheter. Dessutom kommer en del uppgifter från ministeriets informationstjänst Tike att överföras till det nya ämbetsverket. Enligt den tidtabell som ministeriet har skall de lagändringar som behövs göras nästa år. De första enheterna skall börja arbeta i Seinäjoki i början av år 2008. I slutet av år 2011 skall hela landsbygdsverket fungera i Österbotten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab