Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.9.2005 / LF
EU-kommissionen söker kompromiss om sockret
EU-kommissionen kör på en snar lösning i tvisten om sockerreformen. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vill mangla fram ett kompromissförslag som kan godkännas av EU:s jordbruksministrar i november. I så fall kunde Fischer Boel resa till det viktiga WTO-toppmötet i Hongkong med ett anbud i bagaget. Men ännu är ingenting spikat.
Den brittiska jordbruksministern och agrarrådets ordförande Margaret Beckett arbetar tillsammans med Fischer Boel på en lösning som medlemsländerna bör kunna enas om. En talesman för Beckett bekräftade under veckoslutet i London att sockerreformen har högsta prioritet för det brittiska EU-ordförandeskapet. Inför de församlade jordbruks- och miljöministrarna aviserade britterna ett nytt förslag inom kort. EU:s jordbruksministrar ska börja dryfta prissänkningarna på betor och socker vid nästa möte den 19 och 20 september. Enligt det föreliggande förslaget kan priset sjunka upp till 43 procent.
Alla aktörer är mer eller mindre ense om att en reform är nödvändig. Enligt Mariann Fischer Boel tyder allt på att överproduktionen av socker stiger till 2,2 miljoner ton. Hon vill placera sockret på marknaden innan sockerreformen träder i kraft.
De senaste veckorna har det förefallit som om EU-parlamentet skulle dröja med sitt utlåtande till reformen, med påföljden att jordbruksministrarnas beslut försenas. Efter påtryckning från EU-kommissionen och det brittiska ordförandeskapet kommer jordbrukskommitténs samarbetsgrupp i EU-parlamentet att utreda om det är möjligt att raska på parlamentets utlåtande.
Joseph Daul, som är ordförande för EU-parlamentets jordbrukskommitté, och utskottets sekretariat uppges ha kommit överens om att parlamentet tar ställning till reformen i plenum först i januari nästa år. Enligt nyhetstjänsten AgraEurope granskar man nu möjligheterna att låta parlamentet rösta om kommittérapporten redan i början av december. Enligt AgE betecknas den nya tågordningen som ytterst besvärlig men politisk vilja lär finnas. I så fall måste jordbruksutskottet behandla rapporten redan den 22 november och inte den 29 november, som avsikten var enligt den ursprungliga tidtabellen. Agrarrådet bör invänta parlamentets utlåtande innan ministrarna träffar ett avgörande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab