Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
16.9.2005 / LF
Frankrike ger britter svar på tal om CAP
Det brittiska kravet på en totalreform av den europeiska jordbrukspolitiken är absurt. Det fastslog Frankrikes jordbruksminister Dominique Bussereau vid veckoslutets informella jordbruksministermöte i London. I ett angrepp mot britterna hävdade Bussereau att regeringen i London har isolerat sig i EU med sina krav på radikala ändringar i jordbrukspolitiken.
Den franske ministern hänvisade till det politiska beslutet från år 2002 att frysa agrarbudgeten fram till år 2013. Han avvisade alla försök att rucka på överenskommelsen. Efter mötet preciserade Bussereau sitt uttalande med tillägget att det inte är Frankrike som för en bilateral konflikt med Storbritannien. De andra EU-länderna delar lika litet britternas inställning, sade ministern.
Den brittiska ministern för jord- och landsbygdsfrågor Margaret Beckett ville däremot inte medge att Storbritannien vore det enda landet i Europa som vill förändra jordbrukspolitiken. Vi har inte varit isolerade tidigare och är det inte nu heller, sade Beckett.
Britterna valde för sin del att tona ner debatten om jordbruksstödet som har förknippats med den ömtåliga frågan om EU:s långtidsbudget. Frågan ledde till en kris vid EU-toppmötet i juni. Då krävde premiärminister Tony Blair en genomgående reform av jordbrukspolitiken som en motprestation till att den brittiska bidragsrabatten avskaffas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab